Profi

Vino la Apoș!

 

Redescoperim România prin proiecte precum „Vino la Apoș!”: meșteșuguri străvechi, artizanat autentic, experiențe și gusturi ca-n povești reunite într-un eveniment-festival organizat de Profi & Godmother sub umbrela #punemsuflet

”Vino la Apoș!” a fost primul dintr-o serie de evenimente prin care Profi, cu ajutorul Godmother, își propune să aducă experiențele autentice aproape de consumatori, în același timp cu a susține producătorii locali și a descoperi patrimoniul cultural. 

Când ai modelat alamă ultima dată? Când ai călărit într-un peisaj pitoresc? Când ai lăsat un mesaj pe o țiglă realizată manual? Când ai mirosit ultima dată dulceață de nuci proaspăt făcută? Când ai mâncat mâncare gătită la ceaun, în aer liber, doar din ingrediente proaspete? Când ai împletit ultima dată un coș de nuiele?

Toate aceste experiențe dar și multe altele au putut fi trăite de cei aproape 1.000 de participanți de la „Vino la Apoș!”, eveniment care a avut loc în această toamnă în satul Apoș, din zona Sibiului, cu ocazia sărbătoririi a 700 de ani de la prima atestare documentară a localității.

Evenimentul a fost construit sub forma unui festival local, o adevărată sărbătoare dedicată celebrării spiritului local și investiției în păstrarea tradițiilor în acest mic sat din Transilvania.  

Târgul producătorilor locali și ai meșterilor artizani i-a îmbiat pe participanți cu preparate autentice și amintiri unicat, demonstrațiile ecvestre i-au minunat, plimbările cu caii, trăsura și poneii i-au invitat la a descoperi peisajul pitoresc al satului săsesc, prânzul tradițional a fost pregătit exclusiv din bunătăți locale, atelierele pentru copii le-au permis să își exprime creativitatea în feluri variate, iar concertele de muzică folk și spectacolele de dans tradițional au încântat întreaga audiență.
În plus, participanții au putut vizita Biserica Evanghelică din sat, deschisă publicului pentru prima dată după 40 de ani. Iar doritorii au avut șansa să afle detalii despre meștesugul vechi de sute de ani, transmis din generație în generație, al realizării manuale a țiglelor, vizitând singura țiglărie tradițională din regiune, reconstruită cu sprijinul The Prince’s Foundation,  asociație al cărei președinte este Regele Charles al III-lea.

„Sunt proiecte pe care le faci pentru că ai credința că poți să faci o schimbare în bine. ”Vino la Apoș!” a fost prima cărămidă pusă la transformarea unei idei în plan: aceea de a le arăta oamenilor fața pierdută a României, o chemare la redescoperirea unei părți care ne definește ca popor. Sunt mândră că am făcut acest proiect, deloc ușor, intens și plin de satisfacție profesională. Abia așteptăm să descoperim și alte fețe nevăzute ale României prin proiectele următoare!” a declarat Alice Gavril, Client Service Director Godmother 

Echipa Godmother s-a implicat, alături de Profi, încă din primele etape ale acestui proiect în conturarea și definirea sa și a gestionat în totalitate declinarea conceptului în toate elementele folosite în cadrul evenimentui precum și implementarea și coordonarea sa integrală în locație.


Evenimentul „Vino la Apoș!” face parte din seria de acțiuni de responsabilitate socială care se desfășoară sub umbrela Profi – Punem suflet și include piloni precum susținerea producătorilor locali, păstrarea și promovarea tradițiilor gastronomice și a patrimoniului cultural din satele românești. 

Invitați de seamă la evenimentul din această toamnă au fost Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și Alteța Sa Principele Radu al României, precum și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, parlamentari, oficialități.