Ne-am dorit un început de an care să ne dea energie și să ne motiveze după o perioadă lungă în care evenimentele au stat sub semnul impredictibilității. Decizia pe care am luat-o referitor la destinație, a venit natural. Am ales să plecăm cu toții într-un loc cu soare, acolo unde se organizează un eveniment global, Expo 2020 Dubai, eveniment care leagă inovația, tehnologia, arta și cultura, pentru a oferi o experiență de neratat.
„Connecting Minds, Creating the Future” este sloganul sub care se desfășoară expoziția și se bazează pe convingerea că a aduce lumea împreună poate fi catalizatorul unui schimb de noi perspective și poate fi sursă de inspirație în a găsi soluții la provocările lumii actuale, oferind o călătorie în interiorul unui teme alese prin activități captivante.
Pentru prima dată în istoria World Expo, fiecare țară participantă are propriul său pavilion. Astfel, ne-am bucurat de experiențe culturale unice, având șansa de a explora 192 de pavilioane de țară, așezate sub forma unei flori. Districtele sale tematice în formă de petale sunt numite: Oportunity, Mobility și Sustenability.
Ne-a impresionat arhitectura spectaculoasă a pavilioanelor, dar și piesa centrală – Al Wasl Plaza – care înseamnă „conexiunea” în arabă – este acoperită de un dom translucid de 130 de metri în diametru și 67 de metri înălțime. Scopul principal al pieței cu cupolă este să găzduiască cele 60 de spectacole audio-vizuale care au loc în fiecare zi.
Proiecțiile luminoase, care sunt vizibile atât din interiorul, cât și din exteriorul pieței, transformă domul într-un far plin de viață care leagă toate pavilioanele și orientează vizitatorii.
Pavilionul Rusiei este unul dintre cele mai impresionante locuri de la Expo. Seamănă oarecum cu Saturn datorită formei sale mari în formă de cupolă și subliniază dimensiunea țării și diversitatea populației și culturii sale. Merită menționat faptul că noaptea clădirea este iluminată de felinare LED special concepute, subțiri ca stâlpi, distanțate în jurul ei, ceea ce adaugă o strălucire cosmică, reflectată corespunzător în bazinul de apă din jur, luminat în albastru neon. Clădirea este definită de o structură dublă cu dom – una în cealaltă, precum păpușa rusă, Matryoshka.
Găzduiește o expoziție multimedia de înaltă tehnologie centrată pe un model uriaș al creierului uman. Tuburile de aluminiu îndoite, acoperite cu polimer colorat protector în șase culori diferite, au fost fabricate local. Pavilionul a fost proiectat cu intenția de a rămâne aici după Expo pentru a-și continua misiunea de centru de cultură rusă din Dubai.
Pavilionul Singaporelui prezintă viziunea de a deveni un „Oraș în natură” și este dovada că natura poate prospera chiar și în deșert.
Aici există 80.000 de plante din peste 170 de soiuri, ceea ce o face de departe cea mai ecologică structură din întreaga expoziție. Clădirea reprezintă un ecosistem verde, acoperit de o grădină suspendată de viță de vie. În mod uimitor, există roboți „medici” care traversează pereții verzi pentru a monitoriza starea de sănătate a plantelor cu camerele și senzorii lor pentru a verifica umiditatea și nivelul de oxigen. Este unul dintre puținele pavilioane care nu au folosit aer condiționat în niciunul dintre spațiile sale publice.
Pavilionul Arabiei Saudite are un exterior care este construit din cel mai mare ecran interactiv din lume cu oglindă interactivă, cu 8000 de lumini LED de podea.
Expoziția din interior transportă vizitatorii de-a lungul unei călătorii captivante, pătrunsă de istoria, moștenirea, natura, oamenii și viziunea de viitor a Arabiei Saudite.
Un alt loc impresionant este cascada numită Surreal. Amplasată într-o grădină de palmieri și plante parfumate, Surreal este o piață scufundată, înconjurată de un perete circular curbat înalt de patru etaje, care eliberează valuri de apă care sar în cicluri intense care se repetă la fiecare câteva minute. Această caracteristică spectaculoasă ocupă o suprafață de aproximativ jumătate de teren de fotbal. Oamenii sunt încurajați să-și scoată pantofii și să se joace cu apa. Experiența este însoțită de o înregistrare a unei muzici interpretate de orchestră, compusă special pentru eveniment.
Sunt multe de împărtășit, iar timp de câteva zile, am celebrat diversitatea, originalitatea, creativitatea, cultura locală, tehnologia, aspirațiile, dorința de a conserva cât mai bine mediul natural și viitorul.
Am văzut instalații conceptuale, clădiri ecologice, durabile, dar și clădiri care transmiteau emoții, prezentate ca și opere de artă.
Suntem foarte fericiți și norocoși că am avut șansa de a admira creațiile celor mai buni arhitecți, artiști și designeri implicați în acest proiect și așteptăm cu nerăbdare să fim noi cei care vor construi pavilionul României la expozițiile următoare.